De la infiintare pana in prezent am creat si am imbunatatit continuu urmatoarele programe si proiecte, pentru diferite categorii de public, astfel:
LICEU – Icebreaker Academy
Este programul nostru multi-anual ce se adreseaza liceenilor din Arges. Incepe in octombrie si se incheie la final de mai, pe baza de inscriere, avand un numar de locuri limitat la 50. Cei care se inscriu in program se numesc membrii “cu abonament” in comunitatea Icebreaker si au acces la toate proiectele desfasurate de Icebreaker in semestrul/anul scolar respectiv.
Programul are 5 componente:
- Ateliere pe cele “6 chei” Icebreaker – teme pe care le consideram importante si care sunt integrate negresit in fiecare an
- Ateliere pe teme decise impreuna cu membrii comunitatii. O data completate locurile in program, jumatate din totalul atelierelor ce au loc aproape in fiecare sambata pe parcursul unui intreg an scolar, sunt pe teme decise de liceenii inscrisi in program.
- Implicare in comunitate: fiecare generatie de membri Icebreaker Academy, organizeaza cel putin 1 eveniment de o zi pentru elevi de gimnaziu din comunitate pe teme pe care le considera relevante pentru acestia (exemplu: in 2018-2019 am sustinut desfasurarea atelierelor in scoli gimnaziale “Academia lui Ed”, am organizat 2 ateliere de orientare in cariera sambata, pentru un total de ~60 de elevi, etc.)
- Componenta de leadership: coreteam este denumirea unei echipe de maxim 10 elevi de liceu alcatuita din membrii comunitatii. Coreteam conduce organizatia si este mentorata de adulti, cu implicare minima din partea adultilor. Astfel, tinerii au ocazia isi dezvolte capacitatea de a lua decizii, asumarea responsabilitatii, lucru in echipa pe termen mai lung (1 an scolar), cat si perseverenta/anduranta in situatii deosebite de cele din viata de elev sau student (in echipa de coreteam exista posibilitatea de a te implica si daca esti student)
- Self-directed learning sau invatarea autonoma, este capacitatea de a invata singur, orice, dupa un plan pe care ti-l faci singur. Aceasta componenta consta intr-un program de mentorat, prin care elevii de liceu, membrii ai comunitatii, din clasele mai mari, ii ajuta pe cei din clase mai mici sa devina autonomi in invatare. Metodologia este inspirata de la “Universitatea Alternativa” si adaptata comunitatii de liceeni din Icebreaker Academy, ideea centrala fiind ca daca reusesti sa devii un “self-directed learner” (capabil sa inveti singur), nimic nu iti mai poate sta in cale
Participantii Icebreaker Academy, au oportunitatea de a investi pana la 100 de ore in dezvoltarea lor personala si profesionala in cadrul acestui program. Echipa “Coreteam” dedica timp in plus pentru coordonarea si organizarea activitatilor organizatiei.
Nivelul de implicare in program este la latitudinea fiecarui participant. Poate decide sa vina doar la anumite ateliere sau experiente de invatare (componentele 1 si 2) sau sa isi ia mai mult din acest program, in functie de dorinta si disponibilitate. Alegand de exemplu, sa beneficieze de componenta 3 (investind timp in activitatile respective), isi poate dezvolta cunostintele si abilitatile in directia “trainer/formator” sau “project management”, devenind un mai bun orator sau respectiv, organizator. Alegand sa investeasca timp in componenta 5, pentru a deveni autonom in invatare, are ocazia sa beneficieze de un mentor pentru a invata ceva nou pe parcursul a 6 saptamani, impreuna cu o metodologie de autonomie in invatare pe care o poate aplica apoi in orice domeniu/materie nou(a) doreste sa invete.
Pentru aprofundarea cunostintelor, abilitatilor si atitudinilor, organizam pentru liceeni si studenti si programe de 2-3 zile de “Train the trainer” si “Train the project manager” pe modelul celor cu acreditare, dar adaptate la varsta participantilor nostri si folosind metodologii bazate pe joc, invatare interactiva etc.
GIMNAZIU – Icebreaker Academy Junior
Consta in ateliere de 2 pana la 5 ore pentru elevi de gimnaziu, in cadrul unor evenimente de o zi, pe o tema specifica. Aceste evenimente sunt organizate de membrii Icebreaker Academy – liceeni si implementate impreuna cu facilitatori/ invitati/ mentori adulti, prieteni ai comunitatii Icebreaker.
Temele alese sunt din cele “6 chei” si adesea contin idei din atelierele pentru liceeni, abordate insa prin jocuri adaptate la nivel de gimnaziu.
ADULTI pasionati de educatie/invatare
Pentru adultii pasionati de invatare sau care activeaza in domeniul educatiei (fie ea non-formala sau formala) cat si deschisi sa afle si incerce metode si tehnici noi de predare din viitor pentru generatiile noi, organizam diverse ateliere pe teme precum: facilitarea vizuala, grafica in educatie, public speaking, cat si programe de “Train the trainer” ce se intind pe mai multe zile. In 2018 si 2019 am organizat Trainers Forum – cea mai mare conferinta Europeana non-profit unde traineri, educatori, profesori si psihologi din 25-30 de tari au venit pentru a invata si se inspira unii de la ceilalti. In total au participat in ambele editii aproximativ 130 de persoane de diverse nationalitati, inclusiv romani.