Career Bus

Proiectul Career Bus a fost premiat la EUSIC 2018 (European Social Innovation Competition) pentru reteta sa si obiectivele ambitioase de a oferi ateliere de orientare in cariera bazate pe joc si tehnologie tinerilor de 12-19 ani din mediul urban mic si cel rural. (vezi apartii in presa pe wall-street.ro, aici cat si pe site-ul oficial al Comisiei Europene, aici).

Programul a fost co-creat de Icebreaker si Scoala de Valori si a luat nastere din pasiunea noastra pentru orientarea in cariera si invatarea bazata pe joc si din dorinta Scolii de Valori de a ajunge in orase mici si sate cu un astfel de program. Infrastructura Scolii de Valori a fost un alt punct forte al acestui parteneriat, astfel ca in urma castigarii finantarii europene, ne-am pus pe treaba. In ianuarie-februarie 2019 echipa Icebreaker a creat un joc de carti cu profesii si abilitatile potrivite acestora, l-a testat si a pregatit “game masters” pentru a merge cu acest atelier in scoli, la orele de dirigentie. Scoala de Valori a pregatit infrastructura si implementarea proiectului si a obtinut un parteneriat prin care am oferit acces elevilor la un test de orientare vocationala (SDS de pe pemeserie.ro). Astfel ca, la finalul luii mai 2019, am ajuns la 1000 de elevi de gimnaziu si liceu din judetul Arges cu un atelier de invatare interactiva, folosind testul online de orientare vocationala si jocul de carti Career Bus creat de Icebreaker.

Acest joc de carti poate fi comandat si tiparit pe comanda si speram ca pe viitor sa il puteti gasi in magazine pentru a va bucura de el, si mici si mari, pentru a descoperi profesii despre care nu v-ati gandit ca vi s-ar potrivi.

Crearea jocului Career Bus face parte din viziunea noastra de a face design si a comercializa “experiente de invatare” prin jocuri ce pot fi cu usurinta recreate de oricine oriunde.

Wayfinder

Jocul Wayfinder a fost creat de Open Masters, o organizatie din SUA ce incurajeaza si ofera support in dezvoltarea unor programe ca genereaza autonomie in invatare. Practic, mai pe scurt, daca nu gasesti in lumea formala un master care sa contina ceea ce ti-ai dori sa inveti, ai ocazia sa devii autonom in invatare si sa iti creezi propriul master, propria experienta de invatare, alaturi de alti membrii ai comunitatii globale Open Masters, insa urmandu-ti drumul unic croit de tine pentru tine. Open Masters se adreseaza in general adultilor.

Pentru a iti putea crea acest master, tu decizi care este durata studiilor, daca doresti sa calatoresti pentru a invata din alte comunitati, daca e important sa faci voluntariat pentru a iti dezvolta anumite abilitati sau cunostinte. Desi poate parea haotic, o data ce stapanesti metodologia autonomiei in invatare, acest “master deschis” poate deveni o experienta de exceptie si cu siguranta unica.

Jocul Wayfinder este primul pas spre drumul unui “master deschis” si am ales sa il aducem in comunitatea Icebreaker pentru ca fiecare participant sa poata beneficia de el, urmand sa cream un joc construit pe aceleasi fundamente, in romana, adaptat la realitatea de aici si pentru varsta beneficiarilor nostri. Credem noi ca merge manusa cu programul de mentorat in invatare autonoma din cadrul Icebreaker Academy.

Career Planner

Pe langa jocuri, ne dorim sa cream si “playbook-uri”, “workbook-uri” sau “plannere”. Povestea are la baza o discutie informala in care a rasarit o idee nastrusnica, in gluma: “cum ar fi daca in drum spre un festival, un licean ar putea sa aiba in buzunarul de la spate al blugilor, o cartulie cat telefonul, pe o tema de genul ‘ce se intampla in creierul tau’?” Apoi glumele au evoluat si din una in alta, adaugand subiectului pasiunea co-fondatoarei Icebreaker Community (Armina) pentru papetarie si plannere, am ajuns la concluzia ca ne dorim sa cream in format tiparibil si tiparit, materiale de citit utile. Pe principiul “esentele tari stau in sticlute mici”, fitzuicile A6 sau A7 ca lectura de vacanta la mare sau la munte, ar prinde bine in pauzele de browsing pe internet. Asadar, “Career Planner”-ul este un proiect in lucru, vor mai fi si altele. Cu siguranta te anuntam cand va fi gata.

Pana atunci, daca ideea de planner suna bine, poti sa intri aici sa rasfoiesti si sa comanzi un planner daca vrei sa incerci sa fii mai organizat (DareDo Minimalist) sau sa te cunosti mai bine (Agenda Indrazneata). Poti mentiona in comentariu #icebreaker pentru a beneficia de un discount de 15% 😉